Sector Media AS  |  Kildals vei 17 A   |  0678  Oslo  | Tlf: 23 15 85 00
Skip Navigation Links.
Information in English Informationen in Deutsch
 Abonner (RSS)

    

Det går likar no - med god cognac

Det måtte visstnok en søknad til før trønderbandet D.D.E. fikk lansere sin egen cognac. Men er dette en cognac kun for namsosinger og ihuga fans av gruppa, eller er det skikkelig vare vi får servert?

Tekst og foto: Lars Ole Ørjasæter

– Vi ble litt inspirert av filmen «Spinal Tap» som handler om et rockeband og alle klisjeene i bransjen. Gitaristen i dette bandet fikk laget en spesiell forsterker der volumknappen gikk til 11, «one louder», og vi ønsket også noe som var litt «likar». Derfor har D.D.E. Likar Cognac X.O. en alkoholstyrke på 41 volumprosent, én mer enn de andre, gliser vokalisten før bandet drar til med «Det går likar no».

Namsos – Jarnac tur-retur
Norge er et land av cognac-drikkere, og når vi passerer Trondheim på vei nordover, stiger kurven bratt. Det er derfor ikke til å undres over at Namsos-bandet valgte nettopp cognac når de først skulle «utgi» sterke dråper under egen logo.
   Det hele startet med at en annen trønder, journalisten Frode Thingstad i «Her og NÅ», hadde «snakket» cognac med bandet. Det er ingen hemmelighet at Norges live band nummer en liker en god cognac etter endt konsert, og det ene ordet tok det andre. Fjerde generasjon «norsk nordmann» i Cognac, Kim Birkedal Hartmann, ble kontaktet, D.D.E. dro til Jarnac for å lukte, smake og blande – og sist torsdag ble cognacen lansert.
   Som en kuriositet kan det nevnes at også Frankrike har sitt DDE: Direction Departementale de l'Equipement eller Vegvesenet på godt norsk...

Kraftig sak
D.D.E. X.O. Likar Cognac er en kraftig cognac med toner av sitrus, appelsin og vanilje både i nese og mak. Dessuten har drikken en fin karakter og behagelig ettersmak. Mye av kraften kommer fra «toppdressingen», en 55 år gammel Grande Champagne som utgjør seks prosent av blandingen. Ellers finner vi 30 prosent Borderies, 19 prosent Fins Bois og 45 prosent Grande Champagne, alle med mellom 18 og 20 år bak seg på fat.
   Førsteopplaget er på 2000, og importør Nicolas Mahé de Berdouaré i Vinhuset NoFra kunne fortelle at hele opplaget ble borte på tre timer, forhåndsbestilt av Vinmonopolbutikker over det ganske land. Det ryktes av butikken i Namsos har sikret seg 450 flasker – i trygg forvisning om at dette blir årets julegave på de kanter.

Bildene:
Likar no 1: Importør Nicolas Mahé de Berdouaré i Vinhuset NoFra, D.D.E.-vokalist Bjarne Brøndbo og cognacprodusent Kim Birkedal Hartmann.

Likar no 2: Norges live band nummer en.

Artikkelen ble opprinnelig skrevet for fagbladet Apéritif i 2004.

Se også D.D.E.s hjemmeside.