Sector Media AS  |  Kildals vei 17 A   |  0678  Oslo  | Tlf: 23 15 85 00
Skip Navigation Links.
Information in English Informationen in Deutsch
 Abonner (RSS)

    

Elka Synthex

Elka Synthex er en klassisk analog synth med åtte stemmer og to oscillatorer per stemme. Dessverre var det for få som hadde tro på at en profejonell synth kunne komme fra Italia - i alle fall når det sto en orgelfabrikant bak produktet.


Elka Synthex ble utviklet av Mario Maggi og produsert fra 1981 til 1984. Digitale synther som Yamaha DX7 bidro mye til at produksjonen ble stoppet. Analogt var ikke lengre in og prisen - rundt NOK 30.000 - spilte sikkert også en rolle.
   Uansett er Elka Synthex et imponerende skue med 30 potter, seks skyvekontroller, 80 brytere og joystick. Lyden er kraftfull takket være to oscillatorer per stemme, separat envelope-generatorer, chorus og sequencer. Bruken av stabile DCO'er (digitalt kontrollerte analoge oscillatorer) og oscillator-kyssmodulasjon av pulsbredde og et multimodusfilter, gjorde likevel Synthex'en unik tidlig på 1980-tallet.
    Joystick'en erstatter de tradisjonelle pitch/mod-hjulene og gir langt større variabel sanntidskontrollover de to LFO'ene, oscillatorer og filtermodulasjon. Seks skyvekontroller ved siden av joystick'en kontrollerer hvilke parametre joystick'en skal modulere.
   Stemmene kan også bli lagt som layers eller splittet på tastaturet. Annet «snacks» er en egen ring-modulator, tre varianter av chorus og valg mellom Dual og Layer. Sequenceren har fire spor, og på nyere versjoner kan to av sporene dende ut MIDI-data.
   Minnet inneholder 40 fabrikklyder og en kan også lagre 40 egnenskrudde patcher.

Jean Michel Jarre
En av få artister som fortsatt bruker Elka Synthex er franskmannen Jean Michel Jarre. Jarres laserharpe er velkjent (Rendezvous), og lyden kommer fra en Synthex - nærmere besten lyden fra Bank 1/Program 6. Tidligere «brukere»  av Synthex er blant andre Geoff Downes (Asia), Tangerine Dream, Nick Rhodes (Duran Duran) og Stevie Wonder.

Uten MIDI - og med...
Vår utgave er antakelig blant de første som ble produsert. MIDI er fraværende, og metallbeslagene i sidene for å feste synthen til et gulvstativ er heller ikke med. Spor etter skruehull i treverket mangler også... Serienummer er heller ikke å oppdrive. Det ble totalt produsert 1850 synther i tre serier; Serie I på 50 stk uten MIDI, Serie II på 800 enheter der MIDI kunne ettermonteres, og Serie III på 1000 instrumenter med MIDI som standard.

App
For den som ikke har tilgang på en ekte Elka Synthex, er det muligheter i AppStore. Programmet Lasertron Ultimate Laser Harp gir en smakebit på lyden, og den rette laserharpen finnes ved å sette Scale til «Rendez» og Sound til «Vous».


Sound demo at You Tube - and another.