Sector Media AS  |  Kildals vei 17 A   |  0678  Oslo  | Tlf: 23 15 85 00
Skip Navigation Links.
Information in English Informationen in Deutsch
 Abonner (RSS)

    

Internationale Grüne Woche - norsk utstillingsvindu i Berlin

20.-29. januar 2012 gikk Internationale Grüne Woche (IGW) av stabelen i Berlin - den 77. i rekken og med norsk deltakelse for 25. gang. Den norske deltakelsen på IGW er både et norsk utstillingsvindu mot Tyskland og Europa, men også et forum som skaper samarbeid og interaksjon mellom de norske utstillerne og myndighetene med Landbruks- og matdepartementet i spissen.

Bak den norske deltakelsen står Landbruks- og matdepartementet - i samarbeid med Innovasjon Norge og Norges ambassade i Berlin - for å nevne de mest sentrale, og «Norwegen» med sine rundt 60 underutstillere, dekket i år hele 350m2.
   Statsråd Lars Peder Brekk sier at den norske deltakelsen er viktig for å teste og utvikle markedet for noeske matprodusenter og reiselivsaktører, og de norske deltakerne var da også en blanding av dette. Samtidig tjener den norske standen som næringspolitisk møteplass på høyt nivå, og årets IGW ble besøk av en rekke offisielle og mindre offisielle delegasjoner fra Norge.
 IGW har opp gjennom årene blitt en av verdens største forbrukermesser for mat, drikke og landbruks- og fiskeriprodukter, og årets tall er som følger: 420.000 besøkende (ny rekord i år), 1.624 utstillere fra 56 land og et pressekorps på rundt 5.000  journalister fra 70 land.

Heder til klippfisk
Under åpningen av den norske fellesstanden på IGW var det ikke mindre enn tre statsråder som kunne gratulere klippfiskbedriften Jakob & Johan Dybvik AS fra Fiskarstrand utenfor Ålesund med Matmerks høythengende spesialitet-merke. Klippfisken Gran Reserva er laget av nordatlantisk torsk og er spesielt egnet til langtidslagring på grunn av minimalt fettinnhold. Dybvik kaller Gran reserva for havets spekeskinke og den utmerker seg med lang, fyldig og avrundet smak.

Moderne bruk av tre  
I forbindelse med IGW arrangerte Landbruks- og matdepartementet i samarbeid med Innovasjon Norge, Trebasert Innovasjonsprogram, TreFokus, Arkitektbedriftene i Norge og Skogselskapet et tre- og arkitekturseminar. Formålet var å synliggjøre norsk kompetanse på moderne trebruk, tredesign og trearkitektur. En ønsket også at seminaret skulle bidra til å vise fram Norge som et miljøvennlig, moderne reisemål med attraktive arkitektoniske opplevelser – blant annet knyttet til moderne bruk av tre. Også den norske standen bar preg av dette - mer bruk av norsk parkett og panel.
   Etter seminaret ble utenlandske og norske gjester invitert på middag med helgrillet elg med tilhørende drikke (Faun og Fjøllmat akevitt) - tre stk. skogens konge som ble fraktet med lastebil fra Norge for anledningen. Ola Gram Dæhlen startet grillingen kl. 03.00 om morgenen for at kjøtett skulle bli gjennomstekt!

De gode hjelperne
Elever fra linja Service og Samferdsel ved Ole Vig videregående skole i Stjørdal med lærer Jostein Hagen i spissen hadde tatt turen til Berlin for å lære mer om hvordan det var å selge Norge i utlandet. Før gjengen dro til Berlin ble det trent på ulike salgssituasjoner og tysken ble finpusset. Sjelden har en sett mer arbeidssom gjeng, og det var alltid en hjelpende hånd å få for den som sto i beit - både til vaffelsteiking, oppvask og servering. I tillegg var 11 norske studenter i Tyskland hentet inn som servitører i restauranten. 







      
    


          







      
   




















På besøk i akevittbaren, fra venstre styremedlem i Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Inge Staldvik, leder i Norges Bondelag, Nils T. Bjørke, Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa, Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen og Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.
På besøk i akevittbaren, fra venstre styremedlem i Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Inge Staldvik, leder i Norges Bondelag, Nils T. Bjørke, Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa, Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen og Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.
Klippfiskbedriften Jakob & Johan Dybvik AS - her representert ved Sindre (t.v.) og Jakob - fikk tildelt det høythengende Spesialitet-merket fra Matmerk. Ikke mindre enn tre statsråder kastet glans over utdelingen.
Klippfiskbedriften Jakob & Johan Dybvik AS - her representert ved Sindre (t.v.) og Jakob - fikk tildelt det høythengende Spesialitet-merket fra Matmerk. Ikke mindre enn tre statsråder kastet glans over utdelingen.
Gran Reserva klippfisk med velegnet drikke.
Gran Reserva klippfisk med velegnet drikke.
Petter Melchior (t.h.) serverer godsaker fra Nordal til en potensiell norgesturist.
Petter Melchior (t.h.) serverer godsaker fra Nordal til en potensiell norgesturist.
Norsk akevittbar på Grønn uke. Det var Arcus
Norsk akevittbar på Grønn uke. Det var Arcus' tyske importør Eggers & Franke som sto ansvarlig for servering av norsk, fatmodnet akevitt på IGW. Idir Ben Mahiout og Fleur Conradi serverte kald (huff!) Lysholm Linie til den gemene hop, mens de som viste litt mer interesse kunne få andre varianter med fatmodnet (og romtemperert) i dertil egnede glass fra Riedel.
Hans Runar Knapstad fra Grøstad gris byr på skinke og dram.
Hans Runar Knapstad fra Grøstad gris byr på skinke og dram.
Elgburger med tilhørende skilt var populæt.
Elgburger med tilhørende skilt var populæt.
Nils T. Oksal på Nord-Norge-standen med isskulptur kreert av Johnny Trasti på Sorrisniva.
Nils T. Oksal på Nord-Norge-standen med isskulptur kreert av Johnny Trasti på Sorrisniva.
Helt rått: Råmarinert reisdyrfilet gikk unna - gjerne sammen med en akevitt.
Helt rått: Råmarinert reisdyrfilet gikk unna - gjerne sammen med en akevitt.
Velkommen til en smak av Norge!
Velkommen til en smak av Norge!
Arne Rød (t.v.) fra Innovasjon Norge forteller fiskehistorier (?) for Lars Peder Brekk.
Arne Rød (t.v.) fra Innovasjon Norge forteller fiskehistorier (?) for Lars Peder Brekk.
Stor tilstrømning for å teste norsk mat og drikke i Berlin.
Stor tilstrømning for å teste norsk mat og drikke i Berlin.