Sector Media AS  |  Kildals vei 17 A   |  0678  Oslo  | Tlf: 23 15 85 00
Skip Navigation Links.
Information in English Informationen in Deutsch
 Abonner (RSS)

    

En Havanna i glasset

Vi kan etter sigende takke Christoffer Columbus (eller Christobal Colon) for tilblivelsen av rom. På sin andre reise i 1473 hadde han med seg sukkerrør fra Kanariøyene. Disse ble plantet på Cuba, og i dag er kombinasjonen Cuba, sukkerrør og rom noe som «alle» kjenner.

Lars Ole Ørjasæter

Dagens romproduksjon er basert på gamle tradisjoner, og det hele dreier seg om destillat fra gjæret melasse eller fra saften av rørsukker. Sukkerrørene presses, og etter oppvarming og klaring av sukkersaften, får vi en tykk, kremet væske, rik på sukker og med gylden farge. Det er dette som kalles melasse, eller «honning» blant lokalbefolkningen. Så tilsettes en spesiell gjær, og etter fermentering blir satsen destillert.
   For romelskeren er det en vesensforskjell mellom hvit, maskinprodusert, nydestillert rom, som gjerne blandes med cola, og drikken som destilleres i gamle destillasjonsapparater av typen «pot stills» før den slumrer i år etter år på eikefat. Her får vi et produkt som kan sidestilles med cognac, armagnac og calvados.

Havana Club
Influert av det spanske kongehusets søken etter rom av høyere kvalitet, ble det utviklet en ny type rom på Cuba på 1800-tallet. Produktet ble kalt «El Ron Superior» og ble snart en populær drikk. I 1878 ble Havana Club produsert for første gang. Uttrykket «Cuban single cane» passer godt på Havana Club. Råvarene er melasse fra rørsukker med stor aroma, og høy andel av sukrose – noe som gir Havana Club en behagelig bouquet.
   Den gylne drikken lagres på fat av amerikansk, hvit eik. Fatene har tidligere vært brukt til lagring av bourbon, og lagringen av rom skjer uten noen form for akselerering av lagringsprosessen. Fatlagring er viktig for alle Havana Club-produktene, og lagringstiden varierer fra 18 måneder til sju år.
   Lagerhusene ved Santa Cruz del Norte har ideell lokalisering, nær havet der Golfstrømmen sørger for stabilt klima.

Fire varianter
I Norge markedsføres fire varianter: Havana Club Silver Dry (V. 7097, normalutvalget, NOK 296) er en blend avfatlagret rom med minimum 18 måneder på fat og nydestillert sprit av rørsukker. Silver Dry har en mild, søt lukt og smaker av sødme og alkohol. Bruksområdet er typiske cubanske coctails som mojitos og daiquiris.
   Havana Club 3 Años (V. 31311, bestillingsutvalget, NOK 324) produseres på samme måte som Silver Dry, men får ytterligere tre år på fat før produktet tappes. 3 Años har en strågul farge med søtlig lukt med innslag av eik, karamell og vanilje. 3 Años har en frisk, men likevel diskret smak med vanilje og sjokolade som de mest framtredende smakskomponentene. 3 Años passer godt i coctails og mange bytter nå ut Silver Dry med 3 Años i for eksempel mojito. 3 Años kan også nytes ublandet, romtemperert eller med en isbit eller to.
   Havana Club Anejo Reserva (V. 45427, bestillingsutvalget, NOK 349) er en blend av yngre og eldre rom, noe som gir en velbalansert kombinasjon av kraftig smak og delikate aromaer. Hemmeligheten ligger i dag hos Havana Clubs Master blender, men opphavet var en Private Reserve som produsenten tidligere blandet for sin familie og vennekrets. Anejo Reserva har en gylden farge med blomster, vanilje og tobakk i nesen – før mer robuste aromastoffer fra fatet tar over. Anejo Reserva er en kraftig rom med smak av kakao, kaffe, tobakk og krydder. Drikken nytes romtemperert, med litt is for den som foretrekker det, og gjerne sammene med en god cubansk sigar.
   Eldstemann på laget, Havana Club 7 Años (V. 30024, normalutvalget, NOK 360), har en transparent, gylden farge, og sju år på fat gir en rund bouquet med innslag av eik og vanilje. Smaken er ren med preg av fat og krydder. Kjennere anbefaler at drikken akkompagneres av en cubansk sigar.

Havana Ice Tea
6 cl rom
2 cl Triple Sec
1 cl Roses Lime
Fyll opp med 50/50 iste med sitronsmak og eplemost Drinken pyntes med lime, ananas og mynte.

Cubansk Mojito
4 cl rom (Silver Dry eller 3 Años)
1 teskje sukker
Saften fra en halv lime
Ferske skudd med mojito mint der stilkene (ikke bladene) knuses for å frigjøre smak
Bland ingrediensene, fyll et høyt glass med isterninger, etterfyll med soda eller farris. Rør godt og pynt med mojito mint.

Artikkelen ble opprinnelig skrevet for Apéritif.