Sector Media AS  |  Kildals vei 17 A   |  0678  Oslo  | Tlf: 23 15 85 00
Skip Navigation Links.
Information in English Informationen in Deutsch
 Abonner (RSS)

    

Farfisa Compact

Dette er et koffertorgel av den lett «slepbare» typen. En manual og bein til å folde ut er å finne når en tar av lokket og åpner luken under.

Compact-serien fra Farfisa besto av fire forskjellige «koffertorgler»; Mini-Compact, Compact, Compact Deluxe og Compact Duo. I beste comboorgel-stil, er det flere varianter av hver versjon. Samtlige så dagens lys i perioden 1964 til 1970.

Noe av det spesielle med Farfisa-orglene er at en filtrerte lyden noe annerledes enn hos konkurrentene (som for eksempel Vox). I tillegg hadde Farfisa en Multi-Tone Booster som ga en helt egen lyd.

Farfisa Compact har fem oktover hvor den nederste har omvendte farger og anvendes til bass.

Rør
Farfisa Compact er også ett av de få Comboorglene der en har benyttet rør. Rørtrinnet er primært benyttet i forbindelse med klangfjæren - mest på grunn av at transistorer ble for dyre. En finner to ECC83-rør i Compact, og «halvparten» av hvert rør (de er av typen dobbelttriode) benyttes i forforsterkerkretsen.

En annen spesialitet på Compact er hodetelefonutgangen ved siden av nettbryteren. Kontakten er en vanlig 1/4" for jack, men signalet er svært høyohmig - 2.000 til 4.000 ohm.

Volumpedalen
Volumpedalen på Farfisaorglene er også noe for seg selv. Den trenger heller ikke å være tilkoblet for at orgelet skal spille, men da får en maksimum ut. Volumpedalen er optisk - det vil si at en lampe sender lys gjennom en spalte der det sistter en lysømfintlig motstand (LDR) på den andre siden. Spalten har V-form slik at volumet øker proporsjonalt med lysmengden.

En kan jo lure på hvorfor en ikke benyttet et pot-meter, og svaret er ganske enkelt støy. mens et pot-meter etter hevrt begynner å skrape og støye på grunn av slitasje, skitt og elde, er en optisk pedal støyfri. Pedalen kobles til orgelet via en DIN-plugg.

Farfisa Compact 
S/N A63/560