Sector Media AS  |  Kildals vei 17 A   |  0678  Oslo  | Tlf: 23 15 85 00
Skip Navigation Links.
Information in English Informationen in Deutsch
 Abonner (RSS)

    

Drikk for en dronning

Den engelske dronningmoren var etter sigende en gin-elsker av rang, og dagen ble gjerne avsluttet med denne drikken. Om det er Bombay Sapphire som var den utvalgte vet vi ikke, men uansett burde den være på menyen. Her skal du få vite hvorfor.

Lars Ole Ørjasæter

Bombay Sapphire er en av klassikerne i ginens verden. Bombay Spirits Company, Ltd. har produsert gin siden 1761, og drikken er i dag kjent for sin elegante karakter, og de mange smaksnyansene. De billigste ginvariantene bruker kun tre eller fire typer urter og smaken har en tendens til å være dominert av einerbær. Andre kjente premium gin kan oppnå en mer rund smak ved å bruke større variasjon av urter, gjerne fem eller seks. Bombay Sapphire er krydret med hele ti forskjellige urter for å oppnå en god balanse som gir en rundere og renere smak.
   Opprinnelsen til gin kan dateres tilbake til det 16. århundre i Nederland, der Franciscus de la Boë (også kjent som Sylvius fra Leiden) etter sigende var den første som smakssatte brennevin med einerbær. Selv om denne historien ikke skulle stemme, ble den nye drikken snart populær. Utover å skjule den opprinnelige smaken av dårlig sprit, var einerbærets legende virkning kjent, noe som også økte salget.

Klasser og kvaliteter
I dag finnes det to godkjente klassifiseringer av gin; «Gin» og «Distilled Gin». Den første varianten produseres ved å blande einerbæravkok med sprit. En del av disse produktene holder relativt lav standard og vi har registrert ginen omtalt som «badekarvarianten» – noe som henspeiler på den noe forenklede produksjonsmetoden. En mer korrekt beskrivelse er nok «cold compounding» som er en maserasjonsteknikk. Metoden gir mer bitre og grove aromakomponenter i og med at aromatene ikke er med i destillasjonsprosessen hvor kun de mer flyktige komponentene blir med.
   Distilled Gin produseres ved å tilsette einerbær og andre krydder til kvalitetssprit. Her benyttes pot still ved destillasjonen, og resultatet er et produkt av høy kvalitet. Vanligvis blir spriten som benyttes til Distilled Gin destillert to ganger. Hos Bombay Spirits Company lar de spriten gå gjennom kolonnen en tredje gang før de er fornøyd med resultatet.
   Det finnes for øvrig tre varianter av Distilled Gin; London Dry Gin, Plymouth Gin og Old Tom.
   Dry Gin eller London Dry Gin er den mest populære varianten på grunn av lettere smak og innslag av forskjellige krydder. Navnet beskriver gintypen, men kan for øvrig produseres hvor som helst på kloden.
   Plymouth Gin kommer – selvsagt – fra Plymouth. Denne varianten har noe tyngre karakter og sterkere smak enn variantene fra London.
   Til slutt har vi Old Tom. Denne er noe mer aromatisert og har en aning sødme. I Norge ligger denne varianten på en andreplass omsetningsmessig. Felles for alle tre variantene er at de ikke skal ha lavere alkoholinnhold enn 37,5 volumprosent. De fleste merkene ligger litt over dette, fra 40 til 47 volumprosent.
   I tillegg har vi Geneva (genever) som produseres i Nederland – selv om det hersker noe uenighet om denne varianten skal kalles gin. Geneva modnes for å få kraftig smak. Av den grunn er den nederlandske varianten ofte benyttet som apèritif.

Krydderkurven
Vanligvis blandes krydder sammen med satsen i en pot still. Det hele varmes opp og ut kommer den ferdig krydrede spriten. Andre destillerer krydderuttrekk som siden blandes med sprit for så å bli redusert til drikkestyrke.
   Bombay Spirits Company har utviklet en unik metode som avviker fra konkurrentene. Destillasjonskolonnene er av typen Carterhead. Disse består av flere kammer, noe som blant annet gir en «langsom» destillasjonsprosess. Så tar da også en destillasjonsrunde en hel dag og mengden ferdig gin er langt mindre enn ved andre destillasjonsmetoder.
   Det er kun fire slike destillasjonskolonner i verden, og samtlige benyttes til produksjon av Bombay Sapphire og Bombay Dry Gin.
   Råstoffet for spritproduksjonen er utelukkende skotsk kvalitetshvete. I kolonnen varmes satsen opp og alkoholen fordamper. Men i stedet for å gå rett til kjølekolonnen, blir alkoholdampen ledet gjennom en lukket tank der krydderurtene ligger pakket i separate kammer, den såkalte «krydderkurven». I følge destillatøren hos Bombay Spirits Company blir resultatet et helt annet når det er alkoholdampen som tar med seg krydderaromaene i stedet for at alt «kokes» samtidig. Tilhengere av en noe mer smakskraftig gin vil nok likevel hevde at denne måten å aromatisere ginen på gir langt mindre smak enn når smakstilsetningene blandes i satsen før destillasjon.
   Listen over krydder og urter en finner i Bombay Sapphire inneholder elementer fra «hele» kloden: Angelica-rot (eller kvann på godt norsk) fra Tyskland, cassia-bark fra Indo-Kina, lakrisrot fra Kina, paradiskorn fra Vest-Afrika, cubeb-bær fra Java, iris-rot fra Italia, mandler fra Spania, einerbær fra Italia, korianderfrø fra Marokko og sitronskall fra Spania. Mens noen av smakstilsetningene er ganske så vanlige, vil vel de fleste klassifisere cubeb-bær og paradiskorn som noe «eksotisk».

Produktet
Bombay Sapphire holder 40 volumprosent i Norge (mens den en får på tax-free er på 47 volumprosent), og ettersmaken er elegant og ren uten den stikkende smaken av alkohol på tungen.
   Selv om all gin er smakssatt med einerbær som hovedingrediens, samt koriander, angelica-rot og sitron eller appelsin, gir de ti smakstilsetningene i Bombay Sapphire en annen smaksopplevelse. Smaken av sitron er framtredende, noe som kan medvirke til at denne ginen ikke passer så godt til drikmiksing. Men hva gjør vel det? Det holder lenge med avkjølt Bombay Sapphire, litt is og tonic. I dette tilfellet er det heller ikke så viktig med oliven og sitronskive… Alternativet kan være Dry Martini, selv om 40 volumprosent kanskje ikke blir «tørt nok» for de viderekomne.

Artikkelen ble opprinnelig skrevet for Apéritif, www.aperitif.noFakta 1: Gin
Gin er en alkoholholdig drikk smakssatt med naturlige ingredienser – eller botanikk – som engelskmennene gjerne kaller det, der einerbær i følge loven skal være den mest dominante.
   Navnet gin kommer fra franske genièvre, det franske navnet på einerbær. Dette tok nederlenderne med seg hjem og lagde genever. På turen over den engelske kanalen mistet produktet noen bokstaver – og en hadde fått gin. Det finnes i dag tre varianter av Distilled Gin; London Dry Gin, Plymouth Gin og Old Tom.

Fakta 2: Ingrediensene
Angelica-roten – eller kvann på godt norsk – lukter musk og er like viktig i gin som salt er i matlaging. Den har i tillegg en aroma med ananas som bestanddel.
Cassia-bark er den aromatiske barken fra en kaneltretype som vokser i Indo-Kina. Barken tørkes og males, og aromaen er sterkere enn hos vanlig kanel.
Lakrisroten tørkes og males og gir en frisk og lett aroma.
Paradiskorn tilhører pepperfamilien og har i tillegg til pepperaroma et snev av lavendel.
Cubeb-bærene tilhører også pepperfamilien, og de små rødbrune bærene dyrkes på Java. Utover pepperaromaen, finnes også litt sitron og ananas.
Iris-rot har en aroma med karakter av jord, men også duft av fiol og te.
Mandlene som benyttes er bitre, og mandeloljen frigjøres ved maling av mandlene.
Einerbær har en bitter-søt karakter med innslag av kamfer, ananas og banan.
Korianderfrø er ett av verdens eldste krydder og mye brukt i Østens kjøkken. Koriander har et mykt innslag av sitron, salvie og ingefær.
Sitronskall brukes i all gin, og det er i skallet en finner sitronoljen sammen med andre sitrusaromaer.