Sector Media AS  |  Kildals vei 17 A   |  0678  Oslo  | Tlf: 23 15 85 00
Skip Navigation Links.
Information in English Informationen in Deutsch
 Abonner (RSS)

    

Brennevin på fransk

Islendingene er kjent for sitt Brennivin, og her hjemme får vi også kjøpt brennevin – men begrepet er mer en fellesnevner for drikkevarer som holder rundt 40 volumprosent. Nå har det kommet ekte brent vin fra Frankrike, en brandy signert Philippe Braastad-Tiffon.

Lars Ole Ørjasæter

Cognac-elskere med en smule sans for slektsforskning har for lengst fått med seg at «alle» cognac-produsenter har et søskenbarn på Gjøvik. Det er i alle fall flere i byen Jarnac, midt i Grande Champagne, som kan skilte med aner i rett linje tilbake til Sverre Braastad som flyttet fra Gjøvik til Cognac-distriktet i 1911.
   For noen år tilbake skilte søskenbarnene Antoine og Philippe Braastad-Tiffon lag etter en smule uenighet om hvordan cognachuset Tiffon skulle drives. Mens Antoine fortsatte med det vi i Norge kjenner som Braastad cognac, flyttet fetter Philippe over elven, den ikke helt ukjente Charente, der han startet sin egen virksomhet. Det er på denne siden lystbåter og andre elvefarende legger til, og dette har gitt navnet til Philippes brennevinsmerke. Med adresse Quai de l'Orangerie, har han skapt Philippe Braastad Tiffon brennevin.
   Philippe Braastad-Tiffon kjøper eaux-de-vie fra forskjellige leverandører, og i tillegg til at han er masterblender for et annet kjent cognachus med norske aner, har han også ansvaret for destillasjonen på den japanskeide eiendommen Domaine de Fontsèche – en eiendom som for øvrig er til salgs til den som legger rundt en million euro på bordet…
   – Mens de store sliter, er det mulig å drive i litt mindre skala der en ikke er avhengig av store lagre og store, faste kostnader. Vi kan kjøpe et par fat her og der, eller et større kvantum – alt etter hva vi er ute etter, sier Philippe Braastad-Tiffon.

Ekte norsk
Philippe Braastad-Tiffons Brennevin kom i Vinmonopolets hyller i mars, og de sterke båndene til Norge har også gjort at det er innslag av norsk kultur også på etiketten. Her aner vi mønster fra lusekofta med innslag av mønster fra tinnknapper (eller var det kanskje sølv?).
   Brennevin (V. nr. 42240, 219 kroner) har en drikkestyrke på 36 volumprosent alkohol. Med et så «beskjedent» alkoholinnhold, skulle en kanskje tro at Brennevin var noe «slapp i fisken», men monsieur Braastad-Tiffon har klart å sette sammen en brandy med både smak og kraft. Brennevin er en moden druebrandy med innslag av frukt som aprikos og pære, lagret på utvalgte eikefat i seks måneder.