Sector Media AS  |  Kildals vei 17 A   |  0678  Oslo  | Tlf: 23 15 85 00
Skip Navigation Links.
Information in English Informationen in Deutsch
 Abonner (RSS)

    

Ibanez Phase-Tone PT-999

«...gir samme effekt som et Leslie-kabinett» het det i katalogen fra Norsk Musikk i 1978. Kanskje ikke 100 prosent, men pedalen er absolutt verneverdig.

Pedalen så dagens lys rundt 1974 og ble utviklet produsert av firmaet Maxon - som også laget (identiske) pedaler under eget navn. De laget alle de gamle pedalene; serie 9, 10 og 5 for Ibanez. De siste produktene var serie 7 og nyproduksjonen av TS-9 i 2002. Ibanez hadde etter sigende kun en lisens for salg og markedsføring i USA og Europa der de kunne selge pedalene under eget navn.

Fire trinn
PT-999 er en firetrinns phaser med 720 graders fasesewwp som kan varieres fra 0,2 til 14 Hz (pedalen har bare en kontroll pluss av/på-bryteren). Elektronikken er laget rundt en Toshiba-krets (# 25K246) og pedalen er håndbygget for å få best faseeffekt. I motsetning til andre phasere sender PT-999 negativ tilbakekobling av signalet tilbake til fasesignalet for å få mindre forvrengning. Trimmepots på printkortet justerer senterfrekvensen og faselbredde.
   Senere fant Ibanez seg andre (og billigere...) produsenter på Taiwan, og det hevdes at senere modeller fra Maxon er atskillig bedre (bedre komponenter, bedre lyd og med true bypass) enn tilsvarende med Ibanez-logo på boksen.
   Maxon har holdt seg til konseptet, og pedaler med samme spesifikasjon som originalen fra 1974 er fortsatt i produksjon.

OEM
Selv om Ibanez PT-999 var et såkalt OEM-podukt (Original Equipment Manufacturer - det vil si bedrift som produserer for andre merkenavn), er ikke Maxon helt usynlig. Når de fire skruene i bunnplaten er ute og en er klar for batteriskift, finner en kjapt Maxon-logoen på plastdekselet som beskytter elektronikken.
   Vår pedal er fra 1974 og ble benyttet sammen med en Farfisa Compact deLuxe - før vi fikk råd til en Leslie 825...